Vad är viktigt?

Jag har några favoritförfattare. Alla verkar de inom olika områden och har onekligen format mina värderingar, sätt att uttrycka mig i skrift och bidragit till ökad kunskap. När jag var 20-års åldern läste jag allt som jag kunde hitta kring science fiction. Tack och lov för biblioteken. En av de som påverkat mig mest här är C.S Lewis, där boken Utflykt från tyst planet en av de tongivande.

Det vore fel att inte nämna Kurt Vonnegut som har skrivit flera romaner inom den genren. Hans sätt att formulera sig har smittat av sig. Slakthus 5 är en ytterst läsvärd bok. So it goes är en fras som är återkommande. Historien om Tralfamadorerna är ett måste att läsa. Kräver en egen sittning.

Rubriken för detta inlägg är: Vad är viktigt? En fråga som kan te sig väldigt filosofisk, men som egentligen är synnerligen jordnära och praktisk. Den bok som har påverkat mig mest förutom Bibeln är “Seven habits of highly effective people”, skriven av Stephen R Covey. Vanligtvis ser jag den typen av böcker, alltså self-improvement books, som påfrestande, och innehåller mest floskler. Men, men. Lite kort så är de sju goda vanorna att på engelska

  1. Be proactive
  2. Begin with end in mind
  3. Put first things first
  4. Think Win-Win
  5. Seek first to understand, then to be understood
  6. Synergize
  7. Sharpen the saw

I mer än trettio år har mitt liv tillbringats åt att arbeta i amerikanska globala företag, där efter ett tag engelskan får övertaget, och där samspråket svenskar emellan vanligt hålls på svengelska. Jag är smittad.

Var och ett av ovanstående punkter behöver förklaras. Frågan om vad som är viktigast avhandlas dock i vana nummer två. Börja med slutet i sikte. Kort sagt, vad vill du att de ska stå skrivet på din gravsten, eller ytterst, vad vill du bli ihågkommen för.

Rätt jobbig tanke, eller hur? Samtidigt om det är en jobbig tanke så ger den utrymme för reflektion och som hjälp vid prioriteringar.

Har jag gjort rätt prioriteringar genom livet? Nja är ärligast att säga.

Fortsättning följer. Dags att lägga ut soptunnorna och fixa kvällsmat.

Translate »