Gott Nytt År!

 

Önskar er alla ett Gott slut på detta år och ett Gott Nytt År!

Tack alla goda vänner för året som nu snart är slut. Utan er så hade året inte blivit så lika bra.  Så här i slutet av året brukar jag försöka sammanfatta året som var och fundera kring året som kommer. Så tack Tvåtusensexton. Du hade ett år på dig att bringa ordning i mitt, ditt och allas våra liv. Lyckades du? Tja, blandad kompott.

För att börja med slutet i sikte. Förra årets nyårsafton tillbringade jag i ensamhet (dock utan att känna mig ensam), så icke i år. Efter några år av mycket gråt, så har denna höst kännetecknats av många kramar, många hejdlösa skratt och så mycket glädje. Tack Rose-Marie! Du betyder så mycket.

Det går inte att skriva om året 2016 utan att nämna familjen. Jag är så glad, imponerad och tårögt stolt över Carl, Victoria och Therese.  Carl kämpar med sina studier i Luleå. Som arbetat i Nordnorge i somras, och knappt haft någon ledighet, men som klarar av det med gott humör. Victoria som vikarierat som pastor under några månader. Leder ett ungdomsarbete som växer. Som predikar med ett fokus och djup som om hon aldrig gjort annat än predikat i sitt liv. Therese som har klarat av Explorer Belt, och sina studier och samtidigt ger så mycket av sig själv till oss som står henne nära. Vad vore jag utan er?  

Förlusten av min tidigare svärfar var svår och är  årets tråkigaste händelse. Tacksam över att fått lära känna en så på alla sätt fantastisk människa, och som betydd så mycket för mig, och alla runt omkring honom.  Det är ofta som tankarna går till honom,  alla roliga stunder och givande samtal. Arne var ett sant föredöme för mig.

Mitt år har också präglats av arbetsresor till Milano (mitt andra hem under året) och Bryssel. Båda härliga städer med underbara människor. Jag är så tacksam över att ha förmånen att arbeta med så kompetenta, varma och fokuserade kunder och medarbetare . Inte bara i dessa städer, utan också i Dublin, Stockholm, Helsingfors, Köpenhamn, Oslo, Århus, Frankfurt, Basel, Nice, Sao Paolo, London, Hamburg. Jag är så tacksam för arbetskamrater som blivit nära vänner. Inte minst mina vänner i Argentina  som jag  saknar.

 Så var det Sommaroas i Umeå. Oasrörelsen är en del av Svenska Kyrkan och vill vara en uppmuntran för hela kristenheten i Sverige. Förberedelserna för Oasrörelsens  sommarmöte i Umeå har varit så inspirerande.  Min egen roll och insats  har varit obetydlig, men vilket gäng människor som varit engagerade! Ni hör utan tvekan till årets höjdare.

Nu till något annat. Den intoleranta toleransen. Boken, Tyckandets tyranni av Kjell O Lejon, kan rekommenderas och har gett mig en del tankar under året.. Underrubriken är; Om modern svensk intolerans i toleransens namn. Boken är ett debattinlägg, där författaren driver uppfattningen att toleransbegreppet missbrukas i modern svensk debatt och detta på ett sådant sätt den så berömda svenska toleransen till stor del bara omfattar dem som håller sig till den för tillfälligt korrekta politiska agendan.

Vi måste lära oss att skilja på sak och person. Nog så svårt. Ett livslångt lärande. Det är också bra att kunna hålla minst två tankar i huvudet samtidigt. Det är väl bra om vi har olika åsikter och kan föra ett samtal, utan att förkasta varandra som personer.  Man kan finna något gott i de flesta politiska partierna utan att bli kallad för både det ena och det andra.  Den som följer inlägg och kommentarer på exempelvis sociala medier, vet att invektiven allt emellanåt haglar mellan skribenterna och debattörerna. Visst kan vi bättre än så? Visst kan våra ledare bättre än så?

Jag beundrar de som inte gör skarpa person- eller åsiktsangrepp, men ändå vågar att stå för sin ståndpunkt. Som förmår att vara tydlig i sin åsikt utan att använda sig av  invektiv.

En annan företeelse som inte är ny är desinformation eller vinklad information för att uppnå ett syfte. Nyttjande av halvsanningar för att förstärka sin egen åsikt. När du kan, ta reda på fakta själv. Kolla fler källor. Om det gäller en person i din närhet, kolla upp det själv. För inte vidare lögner eller halvsanningar.

Till slut.  

Vi behöver ledare som står för sanning, som talar gott om sina politiska motståndare, som inte går till personangrepp, som inte ljuger, och som inte söker sitt eget bästa. Vi behöver ledare som föregår med gott exempel. Ur någon aspekt är vi alla ledare, fast på olika nivåer och olika sätt. Bibeln lär oss att vi är bristfälliga och att vi behöver Gud och varandra för att formas och finna livets mening.

Låt 2017 bli ett år där vi talar gott om varandra, tillåter varandra att ha olika åsikter, respekterar varandra, samtalar med varandra istället för prata om varandra,  söker vara goda föredömen, gör någon glad varje dag och inte minst läser bibeln varje dag.

Anta utmaningen.

Translate »