1 januari 2022

Fort flyga orden, stilla tanken står. Sägs det om den som skriver eller talar obetänksamt. Det händer mig också, men förhoppningsvis inte så ofta. Numera. Det tänkta måste inte alltid vara det sagda eller det som skrivs. Jag har en god vän som ofta var snabb att skriva ett epostmeddelande när han var upprörd. Kopierade gärna ett antal medarbetare för att sprida sin åsikt. Han fick rådet att vänta till nästa dag när han hade hunnit tänka efter och inte längre var upprörd. Det här var tiden före facebook. Jag har själv sökt följa samma råd, även om det har kliat i fingrarna flera gånger.

I dessa facebook-tider så tror jag att ovanstående råd ännu viktigare att följa. Internet never forgets. Det är lätt att ta skärmdumpar, och även om inlägget eller kommentaren tagits bort, finns skärmdumpen kvar. Jag har samlat ett antal sådana vid minst sagt märkliga inlägg eller kommentarer. Inte minst i politiska sammanhang.

En annan observation är att det alltför ofta handlar om personangrepp, eller svartmålning. Likaledes alltför ofta antydningar som är gränsande till påhopp på personer. Det är fegt och fel. Man måste kunna skilja på sak och person.

Inte så sällan avser påhoppen och känslomässiga genmälen politiker på olika nivåer. Det är illa. Politiker är också människor. När påhoppen sker av andra politiker så är det illa, och inger inte respekt.

Vad 2022 kommer att innehålla vet vi egentligen inte. Men det vi vet är att det planeras för att hållas ett OS i peking, och att det ska hållas val i Sverige i höst.

För min del hoppas jag på en ny regering som vrida Sverige till att bli mer konservativt och människovänligt. Jag har fått nog av identitetspolitik och politik som missgynnar Sverige.

Lokalt så vill jag se mer av samarbete mellan partierna för vår bygds bästa. Mer av gott uppförande, utökad demokrati och öppen saklig dialog.

Kristdemokraterna driver politiken i den riktningen. Samarbetet med S och V har fungerat bra. Vi har en öppen dialog, där vi emellanåt tycker olika, men håller samtalet på en saklig grund med respekt för varandra. Min önskan är att de andra partierna också ser värdet av den goda dialogen.

Translate »